13. 09 2017 15:27 | nb

Peter schudol 77 kíl. Recepty jedál, ktoré mu k tomu pomohli

Tu sú recepty, s ktorými idú kilá dole!

Peter Jariaber pred premenou a po premene
Peter Jariaber pred premenou a po premene Foto: TV Markíza
Peter Jariabek s Marošom Molnárom a Michalom Páleníkom

V šou Extrémne premeny Slovensko sa podarilo niečo neuveriteľné - úbytok na váhe bol až 117 kíl! Nie však u jedného človeka, ale rovno u troch adeptov. Mäsiar Peter Jariabek, ktorý vážil 180 kg, totiž nechudol sám. Spolu s ním sa do výzvy zapojila celá rodina, najmä manželka Monika, ktorá schudla 23 kg a starší syn Patrik, ktorý schudol 16 kg. Najmladší syn Martin obezitou netrpel.

Zmena stravy a pravidelný pohyb dali súdržnú rodinu opäť do poriadku. Zdravotné problémy, ktoré mal najmä otec rodiny, ustúpili a teraz si všetci opäť užívajú spoločné aktivity. Ako sa im tento úspech podaril? Inšpirujte sa jedálničkom, ktorý pre Petra zostavil výživový poradca Michal Páleník

Peter a jeho rodina, samozrejme, v priebehu roka, jedlá a ich množstvá obmieňali. Ponúkame vám tri zdravé recepty z úvodného jedálnička, ktoré môžete sami vyskúšať!

Francúzske zemiaky na zdravý spôsob:

Ingrediencie: 

  • 2 a 3/4 (165 g) väčšej naberačky batátov (sladké zemiaky)
  • 1/4 stredne veľkej cibule (18,75 g)
  • 1 a 1/2 rajčiny (112,5 g)
  • 3/4 baklažánu (65 g)
  • 3/4 strúčiku cesnaku (2,25 g)
  • 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku
  • 70 g kuracích pŕs bez kosti
  • 1 a 1/2 plátku (33 g) syra eidam (30% tuku)
  • 1 polievková lyžica olivového oleja (9g)
  • 2 kusy zaváraných uhoriek (68 g)
  • štipka soli, bazalka, čierne korenie

Postup prípravy: 

Nakrájajte baklažán na plátky. Osoľte, za pol hodinu osušte utierkou a osmažte na panvici. Nakrájajte paradajky, pridajte k nim nakrájanú čerstvú bazalku. Zemiaky upečte v šupke a po vychladnutí nakrájajte na plátky. Mäso nakrájajte, okoreňte a grilujte.

Formu na pečenie vymažte olivovým olejom, posypte nakrájaným cesnakom, poukladajte plátky zemiakov, baklažán, kuracie mäso, rajčiny, cibuľu, okoreňte, posypte strúhaným syrom a na vrch poukladajte zvyšné plátky zemiakov. Na záver posypte syrom, pridajte kuracie kúsky, cibuľu, paradajky a opäť posypte syrom. Zapekajte 15 minút vo vyhriatej rúre na 180°C.

Cestoviny s boloňskou omáčkou:

Ingrediencie na cestoviny: 

  • 180 g (3 naberačky) varených celozrnných cestovín (makaróny, špagety,...)
  • 17 g parmezánu
  • 1/2 balenia cottage cheesu s pažítkou (100 g)

Ingrediencie na omáčku: 

  • 4 kusy vlašských orechov
  • 2 g cesnaku
  • 2 rajčiny (150 g)
  • bylinky

Postup prípravy:  Orechy pomixujte so soľou, bazalkou, mletou paprikou, feniklom a cesnakom. Pozor, nemixujte príliš dlho, aby sa nevytvorila pasta. Pridajte paradajky a cottage cheese. Zmiešajte s uvarenými špagetami a posypte parmezánom.

Bryndzová nátierka so zeleninou a pečivom:

Ingrediencie: 

  • 68 g plnotučnej bryndze
  • 1 a 3/4 krajca celozrnného ražného chleba (87,5 g)
  • 1 balenie (14 g) bieleho jogurtu (1,5% - 1,8% tuku)
  • 1 kus jarnej cibuľky alebo pažítka
  • 1/2 bielej papriky (29 g)
Postup prípravy: 

Bryndzu rozšľahajte spolu s bielym jogurtom. Pridajte nakrájanú cibuľku alebo pažítku a štipku červenej papriky. Hotovú nátierku rovnomerne rozotrite na pečivo a konzumujte spolu so zeleninou. Môžete si pripraviť väčšie množstvo nátierky a konzumovať ju napríklad nasledujúci deň, stačí znásobiť množstvo jednotlivých ingrediencií v recepte podľa počtu porcií. 

 


Komentáre ( 0)

 
Už ste čítali?

UPÚTAVKA

 
Extrémne premeny Slovensko - v utorok, 19. septembra, o 20.30!
Najčítanejšie zo sekcie Extrémne premeny